Sljedbe se dijele na one destruktivne-negativne i one bezopasne-pozitivne.
Sljedbe, dakle, imaju pozitivnih sastavnica, ali, nažalost, i negativnih. Velike vjerske zajednice (RKC, SPC i dr.) su većim dijelom krive za pojavak tako velikog br. sljedbi, kultova i sl..
Zašto? Zatvorili su se u svoje institucije, sakristije, u svoje knjižnice i sl. i pustili čovjeka da taži smisao svom životu.
Mjesto da se svećeništvo zanima za čovjeka i njegove potrebe, oni su se okrenuli sebi samima. Ukratko rečeno: ukopaj, poškropi, dođi na bogoslužje, naplati, itd.. Za posljedicu imamo to što imamo: naiđu ljudi zainteresirani, ne znamo je li iskreno ili ne, da pomognuu čovjeku u nevolji i eto ga de: ulaz u neku sljedbu nije daleko.
Dužan sam reći da nije mjerodavna neka većinska Crkva da odredi tko je sljedba nego je to Sv. pismo. Uz pomoć Duha Svetoga koji vodi Crkvu dolazi se do odgovora tko je sljedba a tko je pravo mjesto gdje se napaćeni čovjek može dobro osjećati i uklopiti u zajednicu normalnih i nanovorođenih vjernika.
Ne možemo se hvatati za onu poslovicu: "Kud svi Turci tu i mali Mujo".
Gospodin, a samo je jedan - Isus Krist za svoje kaže "malo stado". Ja bih rekao da ima i sektaštva u redovima velikih Crkava, jer su neki pozivali na ratovanje, huškanje, mržnju, osvetu i sl. gnusobe. Takve su pomiješale narodnost i vjeru; iskorištavale malenog čovjeka za svoje sebične ciljeve.
A sad nešto konkretnije: ja sam član Evanđeosko-pentekostne crkve i nikomu ne mogu dopustiti da mi crkvu stavi pod barjak sljedbi, i to negativni, a da sebe stavi pod neki barjak normalni. Ja se utječem Sv. pismu, Duhu Svetomu da me pouči kako ne bi zabludnjeo, zalutao, dopustio nekomu da mi pere mozak, ili ja - bože me sačuvaj! - nekomu.
I u mojoj Crkvi ima pojedinaca koji su sektaški nabijeni, ali nisu svi takvi; u svakom žitu ima kukolja. Ne moguu ja čupati. To spada na nekog drugoga, većeg i pametnijeg od mene, jer ja "više ne znam već što znam.
Toliko od mene iz Paradisa gdje stanujem.
Dođite kod mene na forum, jer trebam pravoslavaca i onih koji govore srpski - ekavski da mi se je obogatiti i, naravno, izgraditi (bez ironije govorim!).
Srdačan pozdrav i svakoo dobro forumašima. Tražio sam brata Vasu i dospio kod vas. Nije mi žao!
Smjerno u Kristu Ćubela.
http://pentekost.editboard.com P.S.
Ispričavam se, jer je van teme, ali samo da vam velim jednu:
sinoć sam navijao za vašu Mariju Šerifović; divna pjesma, još bolji nastup; zavrijeđuje pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.
Svaka čast!
Pozdrav još jednom.