Dobrodošli, Gost. Molim te uloguj se.
FORUM IPG
10.09.2010 u 18:47:20
Vesti:

Stranice: 1 ... 5 6 7 
Sekte (pročitano 31225 puta)
Dete vetra
God Member

wind dancer

Re: Sekte
Odgovor #90 - 12.10.2007 u 16:09:06

Quote:
"sektu"
pod nikakvim uslovima ova rijec ovdje ne moze da bude u navodnicima.  
Oni jesu sekta.
Quote:
Isto potpuno isto kao i u Pravoslavnoj ili bilo kojoj "vazecoj" crkvi.

Oni nisu crkva i ne mogu ni da se spomenu u istoj recenici, na ovaj nacin,da se stave na isti nivo sa Hristovom crkvom.
Quote:
Zene moraju da pokrivaju glave i da u muzu gledaju Boga.Isto bi trebalo-sto nije-da se zivi u celibatu i da brak bude svetinja i da se radjaju deca-sva koja se zacnu.To je propoved i Pravoslavlja.
Karikirala sam da bi ev. pokazala da se i na "nase" moze gledati drugim ocima i prozvati se sektom i sl.
U ostalom Hriscanstvo negde i jeste sekta iznikla iz Jevrejstva.Ti Hari Krisne su bar par hiljada godina stariji i verodostojniji od Hriscanstva.

Lijepo je sto si ovdje ovo "nase" stavila pod navodnika, jer je ocigledno da ga ne svojatas i da Pravoslavlje ne smatras svojim. No to je licno.
Quote:
Zasto suditi pre bilo kog iznosenja relevantnih dokaza,zasto suditi o celom "kolektivu", na osnovu licnog sukoba izmedju par osoba i na osnovu greske koju je ta sama osoba ucinila.

Niko ovdje nije sudio. J. je ovdje odlicno pokrenula temu, koju sam preporucila mnogima da svrate i pogledaju.
I ta  prica, "suditi o cijelom kolektivu"....itd...
Znate li vi gospodice ili gospodo, u cemu se sastoji njihovo ucenje?
Znate li sta je mantranje?
Sta znate o meditaciji?
Sta znate o astralnoj projekciji?
Znate li ko je osnovao tu "zajednicu"?
Da li mislite da je osnovana bez ikakvog cilja?
Nejesti meso nije nikakav problem. Ima primjera pravoslavnih svetitelja koji su zivjeli na samom hljebu. Da lči je to dovoljno da povjerujemo u njih?
Šri Parb.... u nijednom od svojih "djela" nije napisao nista pametnije, vec je davio sirote katolicke svestenike sa pricom, kako zapad ima najvece klaonice, a oni to preziru jer je klrava sveta i bla,bla...

Quote:
I sad u cemu je problem sa Hari Krisnama?
Oni se oblace drugacije...pa sta.

Ovo je genijalno. Nemam vise komentara i izvinjavam se za prethodno pisanije. Da nije zalosno bilo bi smijesno.
Vrati se na vrh

IP Logovan
RIS_BG
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #91 - 13.10.2007 u 03:05:09

sekta je grupa ljudi koja se odvaja od zacrtanog ucenja.Na primer svi koji su se odvojili od Hristovog ucenja jesu sektasi. To naravno ne ukljucuje samo ucenje ,tj nauku Hristovu ,nego i dela.Isus je rekao da ce se njegovi ucenici poznati po ljubavi.Ostali se znaci sektasi.! Smiley
Vrati se na vrh

Elektronska pošta   IP Logovan
Budjoni
Junior Member
**

Zdravo svima!

pol: male
Odgovor #92 - 14.10.2007 u 23:44:08

Quote:
Na primer svi koji su se odvojili od Hristovog ucenja jesu sektasi

Kako to misliš "odvojili"?
Verbalno ili djelima?
Ako je suditi po djelima, svi su sekte iako načelno slijede Kristovo učenje.
U praksi je na djelu, laž, lopovluk, svirepost, lakomost, oholost, čežnja za slavom, novcem, bludom, drogama, alkoholom......
Na takvo odvajanje misliš ili je dovoljno papagajski brbljati mantre i vjerovanja?
Vrati se na vrh

IP Logovan
BUBI
YaBB Newbies
*

VW-mama

pol: female
Odgovor #93 - 15.10.2007 u 11:54:06

Quote from Trnova Ruzica on 12.10.2007 u 16:09:06:
Quote:
"sektu"
pod nikakvim uslovima ova rijec ovdje ne moze da bude u navodnicima.
Oni jesu sekta.
Quote:
Isto potpuno isto kao i u Pravoslavnoj ili bilo kojoj "vazecoj" crkvi.

Oni nisu crkva i ne mogu ni da se spomenu u istoj recenici, na ovaj nacin,da se stave na isti nivo sa Hristovom crkvom.
Quote:
Zene moraju da pokrivaju glave i da u muzu gledaju Boga.Isto bi trebalo-sto nije-da se zivi u celibatu i da brak bude svetinja i da se radjaju deca-sva koja se zacnu.To je propoved i Pravoslavlja.
Karikirala sam da bi ev. pokazala da se i na "nase" moze gledati drugim ocima i prozvati se sektom i sl.
U ostalom Hriscanstvo negde i jeste sekta iznikla iz Jevrejstva.Ti Hari Krisne su bar par hiljada godina stariji i verodostojniji od Hriscanstva.

Lijepo je sto si ovdje ovo "nase" stavila pod navodnika, jer je ocigledno da ga ne svojatas i da Pravoslavlje ne smatras svojim. No to je licno.
Quote:
Zasto suditi pre bilo kog iznosenja relevantnih dokaza,zasto suditi o celom "kolektivu", na osnovu licnog sukoba izmedju par osoba i na osnovu greske koju je ta sama osoba ucinila.

Niko ovdje nije sudio. J. je ovdje odlicno pokrenula temu, koju sam preporucila mnogima da svrate i pogledaju.
I ta  prica, "suditi o cijelom kolektivu"....itd...
Znate li vi gospodice ili gospodo, u cemu se sastoji njihovo ucenje?
Znate li sta je mantranje?
Sta znate o meditaciji?
Sta znate o astralnoj projekciji?
Znate li ko je osnovao tu "zajednicu"?
Da li mislite da je osnovana bez ikakvog cilja?
Nejesti meso nije nikakav problem. Ima primjera pravoslavnih svetitelja koji su zivjeli na samom hljebu. Da lči je to dovoljno da povjerujemo u njih?
Šri Parb.... u nijednom od svojih "djela" nije napisao nista pametnije, vec je davio sirote katolicke svestenike sa pricom, kako zapad ima najvece klaonice, a oni to preziru jer je klrava sveta i bla,bla...

Quote:
I sad u cemu je problem sa Hari Krisnama?
Oni se oblace drugacije...pa sta.

Ovo je genijalno. Nemam vise komentara i izvinjavam se za prethodno pisanije. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

Dobro-jesu sekta...
Molim samo obrazlozenje: odvojeni od cega,koga?
Koja je to Hristova crkva?        Koju je On crkvu osnovao,kako se ona zove?
Svojatanje,nase...?
Ne razumem insinuaciju.Samo ne razumem ,nista vise ni manje.??
Ja znam sta je mantranje,ne znam nista o projekcijama bilo koje vrste,sem video i sl....
Krave-ko ih je pominjao?
A, svet jeste zivot u svim svojim oblicima.I klanice jesu gadna mesta.Zivotinje jesu na nivou neduznih...I to sto neko tako kaze -to ga karakterise kao "sektasa"?
A ciljevi,programi i sl.To meni zvuci politicki.
Koji su ciljevi "nasih" crkvi i religioznih propovedi?
U cemu je institucionalna razlika?
Ja nisam institucija i ne pripadam ni jednoj instituciji-niti cu.
Nemam taj dogmatski problem...
Opet sve je to licno,kako ko voli.Nekom je vazna institucija i pripadanje a neko je svoj.U cemu je problem?
Da li sam ja "sekta" ako ne pripadam crkvi-ma kojoj i ma sta to znacilo?
Da li to znaci da nemam pravo da verujem u Boga i postujem osnovna nacela ljudskog postojanja?Da li cu biti u "paklu" zato sto ne zelim da pripadam crkvi?
Ne razumem to ceo svoj zivot,a ako bi mi neko objasnio ja bi bila bogatija za jos jedno znanje.
Ne vredja me ni jedan komentar,samo mi nije jasno  o cemu se radi?
Imam svoje misljenje ali sam i spremna da ga menjam ako imam dobre argumente.
PozzzVW.
 Wink
Vrati se na vrh

VW - mama
  IP Logovan
RIS_BG
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #94 - 25.10.2007 u 20:32:49

Za falcona specijalistu za sekte
Znas li ti sta znacui sekta?
Znas li kad se pojavila prva sekta u hriscanstvu?
Znas li kad je sektastvo u hriscanstvu uzelo maha?
Ako ne znas ,procitaj nesto o caru Konstantinu,i saborima u Nikeji.
Videces da je tada formirana glavna sekta ,koja se do dana danasnjeg izdelila na mnogobrojne.
Eto ti moj specijacu ,IV vek nase  ere jedan paganin car Konstantin uvodi krst kao simbol vere ,udara temelj satanskim naukama o trojstvu,besmrtnosti ljudske duse,kultu postovanja kipova i ikona i naravno mrznje i ratovanja.
Kakve veze on ima sa hriscanstvom Isusa Hrista.
Nikakve.
Nazalost ima dosta njegovih sledbenika,a vidim da si i ti jedan od njih.
I sta predlazes kao pravi hriscanin? Istrebiti one koji misle drugacije? Jel tako rezonovao i Isus Hrist? Cheesy
Vrati se na vrh

Falcon
God Member

"Primigenijo!
 Ubijte ih sve i
zapalite Rim!"

Odgovor #95 - 25.10.2007 u 22:09:16

Quote:

Istina je da su prve hriscane smatrali sektom...

Nisam specijalista za sekte, niti  imam takvih ambicija.  
U vreme kad je pokrenuta ova tema bila je na forumu izvesna gospodja sektasica, pa sam se ja kao i svaki sektofob  Grin malo od   nje na taj nacin branila.
Jesam hriscanka, ali gresna, a ko nije? Pa i  sama ponekad posumnjam u postojanje Gospoda Boga.

Vrati se na vrh

Nihil est annis beatum - Ništa nije brže od godina. Ovidije
jelena_lena2002   IP Logovan
RIS_BG
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #96 - 06.11.2007 u 00:05:35

hahaha
bar si iskrena
to je dovoljno za pocetak
moras znati jedno,a to je da je vera bez dela mrtva.
Pravi hriscani se poznaju po delima ,pre svega po svojoj ljubavi prema Bogu i ljudima,a tek posle po propovedanju.
Apostol Pavle na jednom mestu kaze da cak ako ima i znanje svog sveta nista je,nista mu to ne pomaze,ako nema ljubavi
Znas li neku organizaciju koja nalikuje hriscanima iz prvog veka?
Vrati se na vrh

Falcon
God Member

"Primigenijo!
 Ubijte ih sve i
zapalite Rim!"

Odgovor #97 - 06.11.2007 u 21:24:02

Eto ja gajim ljubav prema Istini,Bogu i ljudima.  

Ne znam, a ti?
Vrati se na vrh

Nihil est annis beatum - Ništa nije brže od godina. Ovidije
jelena_lena2002   IP Logovan
RIS_BG
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #98 - 03.02.2008 u 19:58:22

HMMM
Mozda ces misliti da sam uobrazen,zato razmisli
sta prava hriscanska organizacija treba da radi?
1.Da li je Isus Hrist ucio ucenike da treba da se uce ratovanju,ili da treba da ratuju sa ljudima?
2.U molitvi oce nas seti se sta je Isus naglasio na prvom mestu,i ko to danas radi
Ti koji to rade i to i ono prvo su pripadnici prave Bozje organizacije.Svi ostali su odpadnici ili sektasi. Smiley
Vrati se na vrh

monte_serb_soldier
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #99 - 19.05.2008 u 11:44:11

Quote from RIS_BG on 25.10.2007 u 20:32:49:
Za falcona specijalistu za sekte
Znas li ti sta znacui sekta?
Znas li kad je sektastvo u hriscanstvu uzelo maha?
Ako ne znas ,procitaj nesto o caru Konstantinu,i saborima u Nikeji.
Videces da je tada formirana glavna sekta ,koja se do dana danasnjeg izdelila na mnogobrojne.
Eto ti moj specijacu ,IV vek nase ere jedan paganin car Konstantin uvodi krst kao simbol vere ,udara temelj satanskim naukama o trojstvu,besmrtnosti ljudske duse,kultu postovanja kipova i ikona i naravno mrznje i ratovanja.
Kakve veze on ima sa hriscanstvom Isusa Hrista.
Nikakve.
Nazalost ima dosta njegovih sledbenika,a vidim da si i ti jedan od njih.
I sta predlazes kao pravi hriscanin? Istrebiti one koji misle drugacije? Jel tako rezonovao i Isus Hrist? Cheesy

RIS_BG

Od prvih vijekova hriscanstva. Govorimo o III, IV...pa na ovamo dolazilo je do razmimoilazenja misljenja izmedju "Istoka i zapada".
Sve "inovacije" u vjeri dolazile su iz Rima. MIslim da ne bi trebalo da ponavljam milion puta ponovljene istorijske cinjenice. O rimokatolickom nastojanju da nauku, umjetnost, pismenost... zadrzi unutar zidova Vatikana i mnogih drugih stvari koji su natjerali ljude da se polako odmicu od njih. Doslo je do raskola izmedju njih i protestanata. Same 1054. za vrijeme Velikog raskola (sizme) Engleskoj, Skotskoj i Velsu pri starom ucenju ostaje Pravoslavna crkva. Upadom rimskih hordi 1083 biva unistena, osim na sjeveru Britanije gdje se oduprla Starokatolicka crkva (Pravoslavno ustrojstvo). Pravoslavna crkva se naziva jos Katolicanska crkva sto znaci Saborna crkva.
Nije upisano u istoriji da je prilikom prve pojave sektastva (Arijeva jeres) prvosvestenik Arije bio ubijen. Pise da je protjeran na ISTOK (vjerovatno danasnji Iran), a ne ubijen. Episkop Mir-Likijski Nikola (sveti Nikola) je osamario Arija i zbog toga mu je bilo zabranjeno da bude episkop, a Arije, kao sto rekoh, bio je protjeran.
Negdje sam napisao da je bespotrebno u ratnohuskacke kontekste stavljati pravoslavnu crkvu.
Evo jednog konkretnog primjera: Jedina pravoslavna drzava koja je ratovala protiv drugih pravoslavnih drzava bila je Bugarska. Srecom, svaki rat je izgubila. Ali Pravoslavna bugarska crkva je uvijek bila protiv ovih ratova i javno je prozivala vrhovnistvo drzave da se suzdrzi od prolivanja krvi brace po Hristu.
Zato te molim da shvatis jos ovo:
Nema spasenja bez sabornosti. Bez crkve si go i bos. Ma koliko bio posten. Jer ce se suditi i po onome: sto vise znas - vise ce od tebe biti trazeno. A ti znas da je Hristos rekao da ce izgraditi Crkvu kojoj ni vrata pakla nece odoljeti. Ta crkva je izgradjena od Hrista, preko svetih apostola do danas nepromijenjena PRAVOSLAVNA CRKVA!!!
Prva ubistva zbog kojekakvih "jeresi" ucinila je Rimokatolicka crkva.  
Vrati se na vrh

monte_serb_soldier
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #100 - 19.05.2008 u 11:56:25

I da dovrsim. Poslije raskola 1054. godine dolazi do mnogih raskola. Odvajaju se Protestanti - Luteranci i Anglikaci, od njih evangelisti, baptisti, anabaptisti, Jehovini svjedoci, adventisti, pentakosta..., a od ovih svih jos poneka podgupa koje sve zajedno predstavljaju totalitarne i destruktivne vjerske sekte. U ovaj kos necu stavljati Anglikace i Luterance jer su istupili iz RKC zbog pretjeranih inovacija koje je uvodio papa, ali cu im zamjeriti jer nisu vratili prvobitna ucenja i upustili se u vode tzv. liberalizacije vjere sto je rezultovalo pojavom gorepomenutih vjerskih sekti - uglavnom u Americi.
Pretpostavljam da si pripadnik neke od njih, pa svoju Kulu strazaru ili sta vec skloni ustranu i procitaj npr. "Naucno opravdanje religije" od Dr Lazara Milina i jos neke knjige, pa onda odluci sam koje ces ucenje prihvatiti. Blamiras se pitanjima koje postavljas. Isto kao kad homoseksualac nece da prizna da je bolestan (iako zna da mu hipotalamus ne funkcionise pravilno-sto moze da se lijeci), nego tvrdi da se on "seksualno orijentisao!!!"
Pozz
Vrati se na vrh

mirjana09
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #101 - 19.05.2008 u 18:49:41

Smiley    Vrlo zanimljiva tema! Znate, svi ste u pravu, samo, zavisi sa koje se strane stvar posmatra: istoriski, teistički, ateistički... Istina je ono u šta veruješ! TA VIša sila, Bog otac i Bog sin, Alah, Univerzalna intaligencija... pokušaj je čoveka da objasni neobjašnjivo. A ja, ipak mislim, ma koja vera bila da se ona nalazi u srcu, u čovekovoj spremnosti da dela dobro u čovekovoj spremnosti da voli! I sam Isus je rekao: "Nek Vam bude po veri vašoj!"  Wink
Vrati se na vrh

w09
  IP Logovan
monte_serb_soldier
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #102 - 21.05.2008 u 10:28:47

Quote from mirjana09 on 19.05.2008 u 18:49:41:
Smiley Vrlo zanimljiva tema! Znate, svi ste u pravu, samo, zavisi sa koje se strane stvar posmatra: istoriski, teistički, ateistički... Istina je ono u šta veruješ! TA VIša sila, Bog otac i Bog sin, Alah, Univerzalna intaligencija... pokušaj je čoveka da objasni neobjašnjivo. A ja, ipak mislim, ma koja vera bila da se ona nalazi u srcu, u čovekovoj spremnosti da dela dobro u čovekovoj spremnosti da voli! I sam Isus je rekao: "Nek Vam bude po veri vašoj!" Wink

MIrjana,

Primijetio sam da si nabrojala razne situacije vjerovanja. Vidim pomenula si "Alaha". Allah znaci Bog. Pravoslavni Arapi isto kazu Bog kao i svi Arapi, s tom razlikom da pravoslavni Arapi pod Alahom smatraju Sv. Trojicu.
Kad kazemo Visa sila, mislimo na nevrijeme. Recimo munju koja je nekom spalila kucu. Takodje pod visom silom podrazumijevamo Bozju volju-mada rjedje.
Univerzalna Inteligencija je izraz koji su smislili sajentolozi, a inace pandan ovog izraza je mnogo stariji i sadrzan je u Logosu. Logos - Rijec Bozja - Hristos!
Istina je da je Hristos rekao - Nek vam bude po vjeri vasoj, samo ti je tumacenje pogresno. Bice nam onako kako budemo vjerovali. Ako ne vjerujemo kako treba, nece ni biti kako treba. Svakako to nije iskljucivo jer postoje oni koji ne poznaju hriscanstvo. Njima ce biti onako koliko budu znali. Ako manje znaju-manje ce se od njih traziti. Ucitelj nikad nece pitati slabog djaka teska pitanja jer ih ovaj nece moci odgovoriti. Takvima, kao i nama bice sudjeno prema djelima nasim. Samo sto ce se od nas traziti i vjera.
Vrati se na vrh

mirjana09
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #103 - 21.05.2008 u 22:19:39

SmileyDrago mi je da toliko znaš o verama naroda,  i ja sam se dosta bavila čitanjem, tako da onaj navedeni sažeta proizilazi iz dugogodišnjeg proučavanja. Možda sve to zvuči mlakonjski, šturo i krajnje nepodkrepljeno činjenicama( ako u religijama, uopšte postoje činjenice) ali zaista je istina ono u šta veruješ . Mislim, da ne bi bilo lepo da nekoga ubeđujem u ovo, iznoseći primere, istoriske činjenice, citate iz knjiga, jer su to, priznaćete modulisane pretpostavke. Narodu je uvek potrebno dau nešto veruje, da nešto objašnjava, da ima svog čuvara, Spesitelja, tako da ne možemo da kažemo - e, ovo je istina a ovo laž. Ne mogu se optužiti hiljade ljudi što veruje u Boga čije ime nije Isus. Ja sam pravoslavac, po rođenju, ali ne mogu sporiti druge, oni imaju pravo na svoju veru i bogoljublje. Jedino čega se gnušam su izvesne sekte- ako se tako mogu nazvati, koje odabir vrše prema materijalnom statusu, ljudima usaćuju suicidne ideje i razna devijantna shvatanja, ali to je već tema za psihološko razmatranje. Tu se iskorišćava moć sugestije, po principu frekventnosti naših mozgova i dr.  
Pisala bih vam još, i detaljnije obrazložila svoja saznanja, ali trenutno sam kratka sa vremenom.
Veliki pozdrav i da preformulišem -VERUJTE U DOBRO SVOM SVOJOM SNAGOM I BIĆEM I BIĆE DOBRO!  Smiley
Vrati se na vrh

w09
  IP Logovan
RIS_BG
Junior Member
**

Amfiteatar

Odgovor #104 - 20.06.2008 u 11:08:48

Jakov 2:17
Tako je i sa verom,ako nema dela mrtva je
Prava vera se zasniva na Svetom pismu.Jedino ono opisuje istoriju ljudi od stvaranja ,naovamo do daleke buducnosti koja je jos pred nama.Ona ide cak i za vreme posle velike nevolje,kad Isus Hrist bude pretvarao zemlju u raj za vreme svoje 1000godisnje vladavine.

za one koje misle da je njihova vera superiorna od rugih,lepo je da procitaju citat iz Jakova 4 glave od 1-5 stiha.
pozdrav Smiley
Vrati se na vrh

Stranice: 1 ... 5 6 7 

Podržavamo softver otvorenog koda (open source).
Forum AMFITEATAR » je baziran na YaBB 2.1 softveru otvorenog koda.
© 2000-2008. Sva prava zadržana.

Hosted by Psimetrics.

Valid XHTML Valid CSS Powered by Perl Source Forge