Dobrodošli, Gost. Molim te uloguj se.
FORUM IPG
26.05.2013 u 03:38:58
Vesti:

Stranice: 1
Brojilo za elektricnu energiju (pročitano 4989 puta)
Dane
SuperModerator

<Mr. SysAdmin>

pol: male
Brojilo za elektricnu energiju
16.08.2006 u 08:29:56

Dobio sam dopis od EPS-a da zele da preuzmu moje brojilo za elektricnu energiju - pretpostavljam i mnogi od vas. Kazu da ce oni da ga odrzavaju (menjaju, bazdare i sl.) i da treba da im ga "prepisem \ poklonim" sa ugovorom koji su mi poslali - u protivnom sam sam duzan da odrzavam svoje el. brojilo.

Sve to zvuci sjajno, ali da li tu ima neki jadac - sta mislite? Smiley
Vrati se na vrh

Nešto o meni: u keltskom horoskopu jelka (misterioznost); u kineskom horoskopu 卯 zec i element 木 drvo

Informatika | Biotehnologija | Upgrade iMac aluminum to 2.0 TB hard drive | TH
WWW   IP Logovan
MaMa KoKo
God Member

pol: female
Re: Brojilo za elektricnu energiju
Odgovor #1 - 16.08.2006 u 10:17:52

I ja sam cula za to od nekoliko kolega na poslu, doduse ja ga jos ne dobih. Ne vidim sta bilo ko od ugovornih strana time dobija? Osim sto su oni vlasnici tvog brojila?? Ja ne videh za sve ove godine koliko sam na ovoj adresi da je neko nesto "odrzavao" osim sto ocitavaju potrosnju. Valjda neko nesto pojasni uskoro.
Vrati se na vrh

IP Logovan
Ice Man Came
Bivši član

Odgovor #2 - 16.08.2006 u 18:48:36

Baždarenje jeste održavanje, najgore je ako hoće posle i da naplate održavanje kad im ga "prepišeš", ali nisu valjda toliki...
Vrati se na vrh

IP Logovan
Vučica-bg
God Member

Odgovor #3 - 17.08.2006 u 21:52:37

Dobila sam i ja taj dopis od EPS-a. Ne znam da li će doći do sklapanja ugovora.

O tim ugovorima građana sa EPS-om dosta se pričalo u " Beogradskom programu " ( mislim nekoliko puta ).  

Razumela sam da samim sklapanjem ugovora sa EPS-om, EPS preuzima sve obaveze vezane za brojilo..tačnije, ukoliko dođe do kvara, EPS popravlja...i sl...
Vrati se na vrh

IP Logovan
Dane
SuperModerator

<Mr. SysAdmin>

Odgovor #4 - 18.08.2006 u 00:38:53

kaze ovako:

Postovani,

Na osnovu claan 176, stav 1 Zakona o energetici (Sluzbeni glasnik RS, broj 84/04) Distributer elektricne energije, odnosno Privredno drustvo Elektrodistribucija Beograd doo preuzima Vase brojilo Ugovorom o preuzimanju mernog uredjaja u vidjenom stanju bez naknade.

Distributer elektricne energije se obavezuje da preuzima odgovornost za tehnicku ispravnost mernog uredjaja, da o svom trosku redovno odrzava i bazdari merni uredjaj, vrsi zamenu starih mernih uredjaja novim, da obezbedjuje merenje isporucene elektricne energije.

Nepotpisivanjem ovog Ugovora potrosac preuzima odgovornost i trosak za gore navedene radnje.

Ukoliko se odlucite za potpisivanje dostavljenog Ugovora, molimo Vas da dva potpisana primerka Ugovora o preuzimanju mernog uredjaja dostavite licno na salterima EDB-a, ili putem poste na sledecu adresu: Privredno drustvo za distribuciju elektricne energije, Elektrodistribucija Beograd doo, ulica Masarikova 1-3, Beograd sa naznakom "Ugovor o preuzimanju mernih uredjaja", radi dalje evidencije.

Privredno drustvo za distribuciju elektricne energije
Elektrodistribucija Beograd doo
Vrati se na vrh

Nešto o meni: u keltskom horoskopu jelka (misterioznost); u kineskom horoskopu 卯 zec i element 木 drvo

WWW   IP Logovan
Dane
SuperModerator

<Mr. SysAdmin>

Odgovor #5 - 18.08.2006 u 00:49:38

Pokusavam nekako da povezem pricu... Secam se da je prosle godine EPS (neuspesno) imao tender za nova el. brojila. Poenta novih brojila je bila da su oni sada kompletno elektronski (dakle tacniji i precizniji), da oni mogu "daljinski" da vrse ocitavanja (elektricni kablovi im postaju kao nekakva racunarska mreza), i da ta nova merila mogu da mere "vrsni napon", odnosno opterecenje u tom trenutku na mrezi. Ovo poslednje je najinteresantnije, dakle osim merenja koliko struje se trosi, moze i da meri koliko u kom minutu "vuces" struje odjednom - a setice te sigurno da po novom tarifnom sistemu se zbog 'rasterecenja mreze' racuna i faktor tog vrsnog napona (koliko vuces struje odjednom), da bi izracunali cenu...

Sta to znaci konkretno, to znaci da ako osoba A trosi 1000 Kwh struje mesecno, i pri tome je njen vrsni napon nizak (koliko struje vuce odjednom, odnosno koliko istovremenih potrosaca koji su ukljuceni max. optereti mrezu), placa recimo nekakav *normalan* racun za struju, dok recimo osoba B koja trosi isto 2000 Kwh struje mesecno, i pri tome ima veliki vrsni napon (dakle odjednom ukljucuje tri TA peci, bojler, sporet i sve sto moze da ukljci po kuci), ce da plati *skuplje* struju neko osoba B.

Oni sa ovim "starim" (postojecim) merilima ne mogu da izmere taj vrsni napon, vec "otprilike" izracunaju neki faktor, u ovisnosti od toga valjda koliko je jak 'ulazni' (glavni) osigurac od stana i da li je struja za stan monofazna ili trofazna.

Znaci, njima je u interesu naravno da uvedu ove nove brojace, da bi ljudima, u nekom proseku, a narocito onim koji se greju na struju, jos vise naplacivali struju! Dakle, jasno mi je sta je njihov interes. Kazu takodje u dopisu da oni placaju "odrzavanje" brojaca o njihovom trosku (bilo bitrulo da naplacuju isti)...

Medjutim, ono sto je lose za vlasnika el. brojila je da ako donesu nekakav zakon da svi moraju da zamene brojila, onda trosak pada na vlasnika (osim ako ne "prepusti" sve u ruke EPS-a). Takodje nisam upoznat na "koliko" vremenski se mora bazdariti el. brojac i slicne stvari - odnosno koliki bi 'stvarni' bio trosak odrzavanja sopstvenog el. brojila.... ili jednostavno prepustiti njima svoje brojilo, da menjaju i rade sta hoce, ali u tom slucaju postoji opasnost da ako se tvoja potrosnja odnosi na dosta istovremeno ukljucenih uredjaja, da na kraju ispadne da placas vise struje....

Sta vi mislite?
Vrati se na vrh

WWW   IP Logovan
Zvoncica
Administrator

Odgovor #6 - 18.08.2006 u 04:34:02

Sad videh ovo... ma sta ja znam postala sam vise paranoicna kad su nase komunalne sluzbe u pitanju, stalno mislim da bi da nesto zabuse.... Grin Grin Ma nesto su smislili garant, mozda i to sto si rekao ali odakle im pare da pozamenjuju sva brojila u gradu..?  Huh
Vrati se na vrh

WWW   IP Logovan
Dane
SuperModerator

<Mr. SysAdmin>

Odgovor #7 - 18.08.2006 u 09:28:14

>> odakle im pare da pozamenjuju sva brojila u gradu..?  

hahahahahahahahaha ! Smiley pa od naroda naravno  Tongue nemoj ti da se brines odakle pare, bitno je da se tu ugradi i kurta i murta na tom tenderu  Wink
Vrati se na vrh

WWW   IP Logovan
MaMa KoKo
God Member

Odgovor #8 - 24.08.2006 u 13:39:48

Da li ugovorima o preuzimanju brojila EPS zloupotrebljava monopolski položaj

CEBALOVIĆ: Potrošači će moći da biraju trgovca od kojeg će kupovati struju

Na zamenu čeka više od tri miliona brojila  

Najava Elektroprivrede Srbije da će u narednih deset godina zameniti oko 3,3 miliona brojila naišla je na različite reakcije javnosti. Tako, recimo, Vladimir Todorić, urednik Srpske pravne revije, tvrdi da "ponuđenim ugovorima EPS krši Zakon o konkurenciji, odnosno zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu".
- Krši se i Zakon o zaštiti potrošača i, što je posebno važno, dovodi u pitanje liberalizacija energetskog tržišta na koju se Srbija obavezala potpisivanjem Ugovora o stvaranju energetske zajednice jugoistočne Evrope. Bez obzira na to da li će EPS biti privatizovan ili ne, liberalizacija će biti teže ostvarljiva u situaciji kada jedini distributer u zemlji ima vlasništvo i nad svim mernim uređajima . Jer, to praktično znači da će potrošači biti vezani za EPS i destimulisani da prelaze kod novih distributera z šog toga što će to (možda) biti uslovljeno kupovinom novih mernih uređaja, kaže Todorić.
Naš sagovornik ukazuje i na problem s kojim bi potrošači mogli da se suoče ako ne potpišu ugovor, jer u tom slučaju preuzimaju odgovornost i trošak za redovno održavanje i baždarenje uređaja.
- U pitanju je flagrantan prekršaj člana 38 Zakona o zaštiti potrošača koji govori o obavezama javnog preduzeća prema potrošačima. Prema tom članu javna preduzeća koja obavljaju delatnosti od opšteg interesa dužna su da svoje proizvode i usluge pružaju kontinuirano na način kojim se obezbeđuje propisani kvalitet i da o tome obaveštavaju potrošače - podseća Todorić.
Komentarišući primedbe izrečene na račun EPS, Momčilo Cebalović, direktor Sektora za odnose s javnošću Elektroprivrede Srbije, za Danas kaže da je pitanje naknade za preuzeta brojila i dalje otvoreno.
- Činjenica je da su građani kupovali merne uređaje od različitih proizvođača. Osim toga, na teritoriji Srbije postoje brojila stara godinu, dve, pet, pa čak i 25 godina i niko u Srbiji ne zna kako da u tom šarenilu mernih uređaja odredi pravičnu nadoknadu za svako preuzeto brojilo. Pri tom, da bi EPS mogao da isplati bilo kakvu nadoknadu morao bi da obezbedi potrebna sredstva, kao što mora da obezbedi kreditnu liniju za kupovinu novih brojila. EPS će uskoro dobiti 130 hiljada novih, multifunkcionalnih brojila koja su nabavljena po ceni od 38 evra po komadu i to treba platiti - kaže Cebalović.
Naš sagovornik podseća da će nova brojila meriti utrošak električne energije, ali će moći, kada se obezbede neophodni uslovi za to, da budu uključeni u sistem za daljinsko očitavanje potrošnje, isključivanje neplatiša i daljinsko upravljanje potrošnjom, što će smanjiti troškove poslovanja EPS.
Na optužbu da će vlasništvom nad brojilima otežati proces liberalizacije energetskog tržišta i sprečiti potrošače da biraju trgovca od kojeg će kupovati električnu energiju, Cebalović kaže da se EPS ne plaši konkurencije. "Sigurno je da će građani moći da biraju trgovca od kojeg će kupovati električnu energiju, a distribucija će biti samo prenosnik koji će naplaćivati korišćenje distributivnog sistema. Pri tom, za EPS bi bilo dobro da veliki potrošači električne energije, kao što je na primer Sartid, izađu na tržište i električnu energiju kupuju od drugih prodavaca, a da im EPS ne bude jedini snabdevač. Međutim, niko od njih to verovatno neće uraditi jer niko od trgovaca električnom energijom ne nudi jeftiniju struju od EPS-a", kaže Cebalović.
On takođe tvrdi da potrošači koji potpišu ponuđeni ugovor s EPS-om neće imati problema kada se na tržištu Srbije pojave drugi trgovci električnom energijom. "Merni uređaji će ostati u vlasništvu distribucije koja održava distributivni sistem, a potrošači će moći sami da biraju trgovca od kojeg će pazariti struju", rekao je Cebalović. (Danas)

Vrati se na vrh

IP Logovan
Stranice: 1

Podržavamo softver otvorenog koda (open source).
Forum AMFITEATAR » je baziran na YaBB 2.1 softveru otvorenog koda.
© 2000-2008. Sva prava zadržana.

Hosted by Psimetrics.

Valid XHTML Valid CSS Powered by Perl Source Forge