Dobrodošli, Gost. Molim te uloguj se.
FORUM IPG
10.09.2010 u 19:51:52
Vesti:

Stranice: 1 2 3 
U sta zapravo verujete (ako verujete?) (pročitano 5093 puta)
Zvoncica
Administrator

pol: female
U sta zapravo verujete (ako verujete?)
02.02.2007 u 00:13:32

Da li verujete u postojanje Boga u bilo kom obliku, neke sile koja je izvan granica spoznaje obicnog coveka, postojanje dobra i zla koje je iznad svakodnevnih dobrih i losih dela, u postojanje besmrtne duse, u sudbinu, reinkarnaciju...bilo sta od svega navedenog?

Kako bi ste i da li ste pokusavali da svoje verovanje formulisete na neki nacin ukoliko ono postoji? Da li ako ste pripadnik neke religijske grupe rodjenjem, prihvatate njihove spise i ono sto propovedaju bez ikakve zadrske ili imate neke sumnje, pitanja, nejasnoce...?  

Razlikujete li veru i religiju?

Vrati se na vrh

WWW   IP Logovan
Zulejka
Full Member

Туга није слобода

Re: U sta zapravo verujete (ako verujete?)
Odgovor #1 - 07.02.2007 u 12:44:26

Баш тако како кажеш: верујем да постоји нека сила која води рачуна о току догађаја на овом свету (а и на другим световима). Али по мом мишљењу та је сила сасвим апстрактна. Зато се никад не молим богу, јер не верујем да то тако функционише; мислим да је та сила има важнија посла него да обраћа пажњу на наше појединачне (и често тривијалне) молбе.

А за реинкарнацију -- не знам; скоро сам читала да то уопште не важи са све нас, него само за ретке појединце који су током живота достигли неки виши ступањ кристализације свести (значи неки "пробуђени" како се то каже на истоку или нешто слично).  

Све у свему, мислим да не треба да се заносимо да ми, људи, разумемо како све те ствари функционишу; вероватно много тога не знамо и не капирамо.
Vrati se na vrh

Наша је велика несрећа што смо кловнови - несвесни било чега другог осим личног циркуса.
  IP Logovan
ARTHuR
YaBB Newbies
*

Zdravo svima!

Odgovor #2 - 07.02.2007 u 13:40:32

Vera prestaje tamo gde počinje izvesnost  Roll Eyes
Vrati se na vrh

IP Logovan
Eho
Junior Member
**

Ti dico si!

Odgovor #3 - 07.02.2007 u 17:07:09

Zdrav razum mi ne da da verujem u 'nesto',zato verujem u Nekog.
Vrati se na vrh

E l'anima se ne va
verso l'eternita'.
  IP Logovan
Zvoncica
Administrator

Odgovor #4 - 08.02.2007 u 02:09:22

Ja nekako ne mogu da uzimam stvari zdravo za gotovo... moj mozak stalno pokusava da racionalizuje neke stvari, jednostavno takva sam, i jako mi je tesko da nesto prihvatim kao aksiom, narocito stvari koje znam da su na ovaj ili onaj nacin produkt LJUDI -- a znamo koliko smo mi sami danas nesavrseni, kakvi motivi pokrecu ljude, koliko je tesko u nekim situacijama doci do prave istine o dogadjajima...i koliko u krajnjoj liniji i sama istina postaje varijabla u zavisnosti od toga iz kog ugla neko posmatra i interpretira identican dogadjaj. Ovde pre svega referisem na razne svete spise... govorili smo o tome, to me je i podstaklo na ovu temu.

Sa druge strane, ja verujem - da postoji nesto sto je iznad nasih moci poimanja, sustinsko dobro i sustinsko zlo ali da to ne zavisi od toga koje je covek religije, boje, opredeljenja vec od toga u kojoj meri on to dobro ili zlo nosi u sebi. Ne znam kako bih formulisala ono u sta verujem, mozda je to neki miks razlicitih verovanja i religija, ali ma koliko recimo postovala svoje obicaje, ja nisam sposobna da bezuslovno verujem u ono sto je napisano, onako kako veruju istinski religiozne osobe  undecided
Vrati se na vrh

WWW   IP Logovan
Mary
Moderator

Odgovor #5 - 08.02.2007 u 11:13:23

Zvonka, opet mi čitaš misli!  Smiley
Vrati se na vrh

IP Logovan
Eho
Junior Member
**

Ti dico si!

Odgovor #6 - 08.02.2007 u 19:22:58

mislim da 'bezuslovno' moze da se veruje samo u ono (Onog) sto se (ko) se voli.Stoga je meni bas uvek bilo tesko da poverujem u 'neku' silu,posto mi je bezlicna i strana,kao i recimo,mogucnost da budem zaljubljena u nekog,opsteg mladica.
TEk kad postoji licnost,postoji  i licna ljubav,a onda i istinska vera.
Vrati se na vrh

E l'anima se ne va
verso l'eternita'.
  IP Logovan
Budjoni
Junior Member
**

Zdravo svima!

pol: male
Odgovor #7 - 11.02.2007 u 19:21:08

Što zapravo znači vjerovati?
Priznati da nemamo pojma o tome što vjerujemo?
Obzirom da imamo instaliranu potrebu, ili bolje rečeno slabost da u nešto vjerujemo, želimo  se za nešto vezati, pa se u nedostatku konretnog, utječemo iluziji.
Kako vjerovati u nešto što si ne možemo predstaviti?
A nepredstavljivih oblika ima beskrajno mnogo.
Koji je pravi u kojeg treba vjerovati?
Može li nam netko o tome nešto reći, uputiti nas?
Ali moramo prije vjerovati onom, koji će nas uputiti u što treba vjerovati.
A onda bi trebalo vjerovati i sebi da povjeruješ u ispravnost vjerovanja onoga koji  te uvodi u vjerovanje.
Nekako mi se čini previše klimavih vjerovanja prije konačnog vjerovanja.
Naročito kad treba vjerovati ljudima, koji su poradi svoje nesavršenosti nedostojni bilo kakvog ozbiljnijeg povjerenja.
Dobivamo li vjerovanjem neku kvalitetu u odnosu na nevjernike?
Čime se ona može izraziti?
Novim vjerovanjem?
Zapravo, čovjek je koncipiran da vjeruje čim mu ponestane znanja.
Vjeruje, jer inače ne bi mogao funkcionirati.
Međutim, čovjek vjeruje nekritički u sve i svašta: političarima, popovima, znanstvenicim, lopovima, oficirima, doktorima, filozofima……
Vjeruju u crne mačke, vile, vragove, vještice, vilenjake, demone, bogove, razne nebesnike, božje poslanike....
Vjeruju u sudbinu, život vječni, istinu, pravdu, ljubav.....
A kuda bi drugdje smjestio svoje želje i stremljenja nego u svijet iluzije?
Što mu drugo preostaje?
Radi s vjerom  u uspjeh poduhvata.  
Sije pšenicu jer vjeruje u povoljnu žetvu.
Kad ne bi vjerovao u povoljne sjetvene prilike, nikad se ne bi odlučio nešto posijati.
Kad skolonost vjerovanjma shvatimo kao jedino moguće, a nadalje vjerovanje prepoznamo kao slabost, (vjerujemo jer nam drugo ne preostaje), samo je po sebi razumljivo da će mnogi pokušavati iskoristiti tu slabu točku ljudskog bića u svrhu stjecanja koristi.
Plejade trovača duša, poput hijena, natječu se oko plijena.
Zato nikada neće nedostajati dušebrižnika koji bi vodili stado (tako ih nazivaju), samo treba vjerovati što kažu i naravno ubaciti koji novčić u škrabicu.  
Nikad se ne smije izgubiti iz vida, da  je čovjek nesavršeno i pokvareno biće.
Od takvog očekivati čiste, pravedne, poštene misli, prožete ljubavlju za Stvoritelja, opaka je iluzija.
Na žalost čovjek je rob iluzija.
Ne može shvatiti da mu nije dano da shvati.
Vrati se na vrh

IP Logovan
Eho
Junior Member
**

Ti dico si!

Odgovor #8 - 12.02.2007 u 00:07:02

Ima li neko iskustvo Bogovidjenja ovde????
Vrati se na vrh

E l'anima se ne va
verso l'eternita'.
  IP Logovan
Mary
Moderator

Odgovor #9 - 12.02.2007 u 10:56:11

Quote from Budjoni on 11.02.2007 u 19:21:08:
Zapravo, čovjek je koncipiran da vjeruje čim mu ponestane znanja.
Vjeruje, jer inače ne bi mogao funkcionirati.
Međutim, čovjek vjeruje nekritički u sve i svašta: političarima, popovima, znanstvenicim, lopovima, oficirima, doktorima, filozofima……
Vjeruju u crne mačke, vile, vragove, vještice, vilenjake, demone, bogove, razne nebesnike, božje poslanike....
Vjeruju u sudbinu, život vječni, istinu, pravdu, ljubav.....

Mislim da je pre reč o nadi! Kada nade ponestane, onda ne verujemo ni u šta, ma koliko da je opipljivo! Život je pun uspona i padova. Sretala sam ljude, vernike, koji nisu baš svake nedelje išli u crkvu i čitali bibliju svaki dan umesto dnevnih novina,.......a onda, neko se razboli.........nema potrebe da vam pričam koliko tada raste vera. U sve što nikada niste videli, niti ćete. Uz tu veru ide i nada. Ne pale ljudi zalud sveće i mole se. To rade jer se nadaju boljem. I niko im to ne može uzeti za zlo. Čovek bez nade je "mrtav" čovek.
Vrati se na vrh

IP Logovan
Budjoni
Junior Member
**

Zdravo svima!

Odgovor #10 - 12.02.2007 u 22:45:45

.......a onda, neko se razboli.........nema potrebe da vam pričam koliko tada raste vera. U sve što nikada niste videli, niti ćete. Uz tu veru ide i nada. Ne pale ljudi zalud sveće i mole se. To rade jer se nadaju boljem. I niko im to ne može uzeti za zlo. Čovek bez nade je "mrtav" čovek.

Nastup bolesti je uzdizanje iluzije na viši stupanj.
Krajnje je nepošteno i nečasno smatrati slobodnom voljom za izborom vjere pod utjecajem nastupajućih bolova i patnji.
To je iznuđena reakcija poput davanja priznanja u policijskoj torturi tzv. III stupnja, kada će tretirani priznati i potpisati bilo što, samo da mučenje jednom prestane.
Čovjek je sklon iluzijama ponajprije iz razloga što ništa nezna, zatim zato što nije sposoban prihvatiti istinu i na kraju zato što za razliku od sumorne realnosti životnog okruženja, radije izabire iluzije u kojima strastveno uživa.
S toga su mjesta gdje se prodaju iluzije (kazalište, kino, tv, crkva, cirkus, stadion......) vrlo cijenjena, tražena  i posjećena.
Majstori iluzija poštovana su i dobro plaćena kasta.
S time da se posjetitelji pri punoj svijesti izlažu opojnom učinku iluzije.
Kamo za to vrijeme odlazi ratio i zašto napušta svog nositelja, neobjašnjiva je misterija.
Vrati se na vrh

IP Logovan
Zulejka
Full Member

Туга није слобода

Odgovor #11 - 13.02.2007 u 11:01:44

Quote from Budjoni on 12.02.2007 u 22:45:45:

Čovjek je sklon iluzijama ponajprije iz razloga što ništa nezna, zatim zato što nije sposoban prihvatiti istinu i na kraju zato što za razliku od sumorne realnosti životnog okruženja, radije izabire iluzije u kojima strastveno uživa.

Видиш, Буђони, има истине у томе што си рекао, али мислим да је ствар ипак мало сложенија. Ствар је у овоме:

Да ли је "суморна реалност животног окружења" заиста она последња истина?

Ако јесте, онда разумем људе који беже у илузије, јер је та суморност заправо неподношљива.  

Али можда није, можда је она права истина ипак мало лепша; у том случају, управо би "суморност реланости" била права илузија, и људи би били у праву што одбијају да верују у такву реалност.  

Можда су те наше "илузије" заправо само пут ка стварној истини?

Vrati se na vrh

Наша је велика несрећа што смо кловнови - несвесни било чега другог осим личног циркуса.
  IP Logovan
Budjoni
Junior Member
**

Zdravo svima!

Odgovor #12 - 13.02.2007 u 17:47:35

можда је она права истина ипак мало лепша;

Ni govora. Čovjek bježi od istine, što reći, kao Vrag od tamjana.
Ničim realnim, objektivnim i istinitim nije zadovoljan.
Počevši od sebe sama.
I najljepša će djevojka, nezadovoljna svojim izgledom čupati obrve, povećavati trepavice, farbati kosu, "peglati" bore špahtel kitovima i puderom, porumeniti obraze, našminkati usnice..... itd, samo da ne ostane traga prirodnom izgledu.
Make upom izvući će nepostojeće konture očiju, a prikladno šminkom iz uskih i bljedunjavih usnica, kreirati će pune, sočne i poželjne usne.  
Nepoželjne dlačice biti će iščupane, spržene , obrijane......(ona kao nije neandertalka ha...ha)
Naravno da neće biti zadovoljna vlastitim (prirodnim) mirisom, pa će ga snažnim dezodoransima ukloniti, a zatim skupim parfemima stvoriti drukčiji mirisni identitet.
Voda i sapun više nisu dovoljni.
Samo da se čim dalje pobjegne od stvarnosti.
Koji puta za uspjeh iluzije (bijega od stvarnosti) poduzima skupe i rizične estetsko-kirurške zahvate, da zategne lice, poveća grudi, ispumpa salo.........
I sada naša novo-kreirana ljepotica, sa pola kilograma silikonske hladetine u svakoj sisi, nije više ona koju smo prije poznavali.
Nekoliko slojeva raznih podloga, kitova, boja i pudera, nakita..... pretvaraju prosječnu djevojku u faraonsku princezu.
Muškarci nisu ništa bolji.
Nitko ne voli istinu.
Ako za nju sazna, ne prihvaća je.
Zato će radije prihvatiti neobjektivni kompliment da je lijep i pametan, nego istinitu izjavu da je ružan i glup.
Ta nezgodna osobina istine, da razobličuje čovjeka u njegovoj bijedi, da skrozira poput rendgenskih zraka njegovo maskirno odjelce sazdano od laži, čini samu istinu nepoželjnom i štetnom u svim oblastima ljudskog djelovanja.
Kad bi istina postojala, u beskrajnom moru laži i sama bi postala laž.

Vrati se na vrh

IP Logovan
MaMa KoKo
God Member

Odgovor #13 - 13.02.2007 u 19:01:40

Quote from Zulejka on 13.02.2007 u 11:01:44:
Али можда није, можда је она права истина ипак мало лепша; у том случају, управо би "суморност реланости" била права илузија, и људи би били у праву што одбијају да верују у такву реалност.

Можда су те наше "илузије" заправо само пут ка стварној истини?

Mnogo mozda na tako malo prostora. Gde je prava istina, ko ce nam je pokazati (ukazati)? Zar iluzijom do nje doci?
Vrati se na vrh

IP Logovan
Eho
Junior Member
**

Ti dico si!

Odgovor #14 - 14.02.2007 u 01:48:17

To je kao Platonov svet ideja.
Vrati se na vrh

E l'anima se ne va
verso l'eternita'.
  IP Logovan
Stranice: 1 2 3 

Podržavamo softver otvorenog koda (open source).
Forum AMFITEATAR » je baziran na YaBB 2.1 softveru otvorenog koda.
© 2000-2008. Sva prava zadržana.

Hosted by Psimetrics.

Valid XHTML Valid CSS Powered by Perl Source Forge