Quote:Da je boja stvar oka a ne duse, dokaz je to sto postoje mnogi bioloski oblici zivota za koje cemo da se slozimo da nemaju dusu a imaju oko
Nije mi jasno Mr. Dopude na osnovu čega zaključuješ da neki oblici života nemaju dušu. Najviše što o tome možemo reći jest, da ne znamo ništa.
Ja na primjer ne mogu zamisliti razdvojenost vidnog aparata od nekog referentnog centra, koji preuzima impulse iz vanjskog okružja, obrađuje ih i na kraju stvara zaključke o prirodi primljenih impulsa. Kada ne bi bilo tako, uloga oka bi bila potpuno izlišna. Što će nam osjetilni zapisi, ako ih ne upotrebljavamo?
S druge pak strane, moguće je da duša kao zaseban entitet, može producirati neslućeno mnogo nijasi boja, bez prethodnog imputa od strane oka.
Iskustveno govoreći, pri upjesmljivanju Plave balade, uopće se nisam služo "umjetnošću oka" (op art), već su se svi tonovi Pave balade posložili prema misaonom predlošku inducirane mašte u trenutku umjetničkog nadahnuća, bez i najmanjeg učešća oka kao posrednika između mašte i stvarnosti. Time hoću reći, da je bilo koja od mojih sada već čuvenih obojenih balada,mogla biti stvorena, čak kad ne bih uopće vidio.
Dokaz su brojni literarni velikani koji su bili slijepi od rođenja.
S toga daleko većim hendikepom smatram pomanjkanje valjana duha, nego puki nedostatak vida.
Makar si me kao magarca najprije razveselio kockom šećera, a potom ošinuo bičem,ipak ti podastirem još jednu pjesnicu iz razdoblja Obojenih balada.
Zelena balada U Zemlji čuda, nije samo šuma zelena,
Svakakvi zeleni stvorovi tamo žive,
Od zelenila teško se razaznaju,
Mala zelena plemena.
Vilenjak stari zeleni napitak kuha,
U njega baca žabu zelenu,
Zelena se diže pjena, jao žabi,
Ali bit će izvrsna zelena juha.
U toj zemlji čudnoj,
Kad zelenu kravu vidiš, ništa se ne čudi,
I mlijeko je njeno zeleno,
Koje svom zelenom teletu nudi.
Već je blesavo gledati to zelenilo,
Od dosade zelene ludilo te hvata,
Dok si živ zapamtit ćeš boju zelenu,
Spasit će te samo zeleni štrik oko vrata.
Ljepše bi bilo gledati, smaragde zelene,
Ali u zelenoj, čudnoj zemlji njih nema,
Samo zmija otrovna iz zelene trave prijeti,
I zelena se smrt u pohod sprema.
Stog čovječe, pametan u zelenilu budi,
Sklopi oči zelene, spas čekaj spretno,
Iz svemira, po tebe će doći Mali Zeleni,
Od srca, ja ti želim zeleno i sretno.
Studeni, 2001. g.